
Onsdag 27/8 kl. 19.00, Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum
KONSERT: Bland vikingar och skaldekonor
Entré 120 kr.
Miriam Andersén: sång, kohorn, lyra, benflöjt, hyllepipa, slagverk.
Anna Rynefors: svensk säckpipa, stråkharpa, lyra, Lundapipa, sång.
Vikingarnas värld var full av poesi – asaguden Oden var både krigets och skaldekonstens gud. Idag håller bilden av vikingatiden som de äventyrliga och våldsdyrkande, skäggprydda männens tid på att förändras: den senaste forskningen visar att även kvinnor var krigare och upptäcktsresande, skalder och ledare. Många kvinnor behärskade konsten att smida rim och en kvinna tycks ha varit hovskald åt själve Harald Hårfagre: Jorunn Skaldemö var en av den nordiska skaldekonstens pionjärer. Denna konsert väcker liv i Nordens äldsta sånger som bevarats i runskrift på Rökstenen och Karlevistenen. Skaldkonor och sagohjältinnor får komma till tals och vikingarnas musikaliska ljudvärld lockas fram med lyror, pipor och kohorn. Riksspelmännen Anna Rynefors och Miriam Andersén har med projektet Kvinnolåt sedan 2015 ägnat sig åt att lyfta fram kvinnorna ur musikhistoriens gömmor – från vikingatidens norsk-isländska skaldkonor till 1800-talets glömda spelkvinnor. De har medverkat i Den Svenska Musikhistorien på SVT.

Torsdag 28/8 kl. 19.00, S:t Laurentii kyrka, Söderköping
KONSERT: Bengt Tribukait, orglar
Entré 120 kr.
Ett soloprogram med en specialist på tidig musik. Bengt Tribukait spelar musik från 1200-talet fram till 1400-talet, framförd på orgel och på Bengt Tribukaits eget medeltida portativ. Musik av Anonymus, Machaut och Paumann.

Jostein Gundersen
Fredag 29/8 kl. 19.00, S:t Laurentii kyrka, Söderköping
KONSERT: Currentes
Entré 120 kr.
Internationellt etablerad ensemble från Norge. Musiker: Ingvill Holter, Tyler Ray (sång), Hans Lub (fiddla), Anders Hannevold (organetto), Jostein Gundersen (blockflöjter och ledning)
Currentes framför ett värdsligt program med sånger av Landini, Antonio Zacara da Teramo och Paolo da Firenze, samt anonyma instrumentalstycken. (1300-tal och 1400-tal) De arbetar även med ny musik och kommer att lägga till några miniatyrer skrivet för ensemblen av komponisten Anders Hannevold.
Lördag 30/8 kl. 15.00, S:t Laurentii församlingshem, Söderköping
Berättande och musik. Om musikinstrumentet stråkharpa, berättar Lars Kruthof. (Scenkonstmuséet Stockholm). Fri entré.

Lördag 30/8 kl. 1700, Drothem kyrka, Söderköping
KONSERT: Liunga Pipare
Medlemmar: Martin Buhre, Jakob Fries, Edoardo Mastrovito, Annika Nyborg, Peter Nyman.
Fri entré.
Liunga Pipare är en ensemble med 6 medlemmar som funnits i Linköping sedan 1989.
Repertoaren är från perioden 1450-1650. Piparna är i första hand en blockflöjtsensemble med inslag av andra tidiga instrument såsom krumhorn, luta, renässansgitarr, viola da gamba, traversflöjt och så sång förstås. Människorösten var det viktigaste instrumentet på 1500-talet. Vid behov spelar de även skalmeja och basun. Årets konsert blir på temat krig och fred. Repertoaren här håller sig till perioden 1480-1550.

Lördag 30/8 kl. 19.00, S:t Laurentii kyrka, Söderköping
KONSERT: FA Schola Ensemble från Estland.
Entré 120 kr.
FA SCHOLA Ensemble: Raho Langsepp, flöjter. Lilian Langsepp, harpa. Janno Mäe, slagverk, klockor. Saile Johanna Langsepp, stränginstrument.
De är en del av FA Schola Center for Early and Oriental Music av University of Tartu som grundades i januari 2000 på initiativ av Raho Langsepp som ett samarbete mellan det ideella företaget Festivitas Artium och University of Tartu.
Huvudrepertoaren för FA Schola Ensemble har varit medeltida europeisk instrumentalmusik, men de inkluderar även några moderna kompositioner såväl som estnisk traditionell musik i sina program. Med detta program bjuder de in publiken till en annan värld av ljud. Programmet heter ”Bron över tiden” eftersom det kombinerar både antikt och modernt. Stycken ur manuskript som är mer än 600 år gammalt med hjälp av kopior och rekonstruktioner av gamla instrument – fortfarande är musikarrangemang såväl som tolkning nya. De vill visa spännande och fräsch musik som skrivits för länge sedan,och hur intressanta klangfärger det blir med repliker och rekonstruktioner av gamla instrument.
Söndag 31/8 kl. 18.00, Askeby klosterkyrka
KONSERT: FA Schola Ensemble från Estland.
Lördagens program med FA Schola Ensemble från Estland upprepas denna kväll i Askeby. Men denna kväll är det fri entré!
VÄLKOMNA!