Nordem

 

Entré till alla konserterna: 100:-
Biljetter på soderkoping.se/evenemang, samt i entrén en timme före konserten (kontant eller Swish)

Torsdag 29/8 kl 19, S:t Laurentii kyrka
Laude novella

Laude Novella

Fyra musiker från Skåne och presenterar sitt program ”…slut till dina öron…” Musik i den heliga Birgittas fotspår.

Programmet följer Birgitta i fotspåren: dels horisontalt genom jordens länder, från det outvecklade Sverige med ytterst få spår av självständigt musikaliskt skapande, ut längs pilgrimsvägarna i Europa till olika kulturcentra med högt utvecklat kulturliv. Men Laude Novella vill också följa Birgitta vertikalt- genom de himmelska sfärerna - med hjälp av hennes uppenbarelser. Förutom kända vokala hymner som Rosa Rorans Bonitatem blir det här ganska mycket av världsliga toner som Birgitta själv kanske inte uppskattade, med instrument som fiddla, harpa och basun.

Fredag 30/8 kl 19, S:t Laurentii kyrka
duo medieval

DuoMedieval

Ett gästspel från Finland. Anneliina Koskinen och Uli Kontu-Korhonen framför ett program med musik kring de två kvinnliga helgonen, klostergrundarna och kulturpersonligheterna Hildegard av Bingen (1100-tal) och den Heliga Birgitta (1300-tal). Konserten är i första hand med röster men även på instrument som flöjt. harpa, orgel och klockor. Det är främst sakral musik, hymner och liturgiska sånger men profana sånger från medeltidens kvinnliga trubadurer kan också ingå i programmet.

Lördag 31/8 kl 19, S:t Laurentii kyrka
akantus

Akantus

Trion Akantus från Stockholm (Christina Larsson Malmberg - sång, Peter Söderberg - luta, Leif Henrikson - gamba) framför ett program med världslig italiensk och spansk musik från 1400-tal och 1500-tal. Men här finns en medeltida anknytning genom sångtexterna (som även reciteras). De är av 1300-talsförfattaren Francisco Petrarca. Han var samtida med den Heliga Birgitta och det blir därmed ett perspektiv på kultur och tänkesätt som existerade under Birgittas tid, och som kanske påverkade henne.